knjizara.com
Živan Saramandić

Živan Saramandić
2970 din
U korpu

Monografija o Živanu Saramandiću predstavlja mozaik njegovog života, sadrži stručnu analizu operskih izvođenja proslavljenog basa, osvrt poznavalaca i prijatelja Živana Saramandića, esej o ljubavi njegove životne i umetničke saputnice Milke Stojanović, najlepše sačuvane fotografije njegovog života, najzanimljivije tekstove iz štampe, sadrži skice, eseje, intervjue, delove njegovog života, monografija je zbirka novinskih članaka, čuvar intervjua, afiša, plakata, programa, repertoara, premijera, feljtona...

Jedan od na

jvećih pijanista Svjetoslav Rihter, čuven po izvođenju Čajkovskog, bio je oduševljen Živanovom interpretacijom i posle završetka predstave prišao je Živanu, u naletu oduševljenja skinuo svoju kravatu i poklonio mu je.

Posle kolosalnog ispevavanja arija iz „Borisa Godunova”, u sali u kojoj su bili predstavnici Opere Metropoliten nastao je tajac koji je trajao sve dok čuveni Bob Lombardo nije ustao, prišao Živanu i s ogromnim zaprepašćenjem mu priznao da je on najveći bas kojeg je ikad čuo.

Snažno osećanje slovenstva proslavilo ga je na gostovanjima u Sovjetskom Savezu, gde je održao oko sedam stotina koncerata na ruskom jeziku.

„Najviše su mi odgovarale turneje po Rusiji, kad već počnem da dišem na ruskom u njihovu svakidašnjicu, počnem da mislim, da sanjam na ruskom... Ja sam čovek koji ne može da opstane u Francuskoj, u Nemačkoj. Apsolutno sam Sloven i veoma sam ponosan na to”, govorio je Živan.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Opera
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Službeni glasnik; 2015; ćirilica; 39 cm; 260 str.; 978-86-519-1944-5;