knjizara.com
Petar Konjović: Ženidba Miloševa i Seljaci (2CD + programska knjižica)

Petar Konjović, Melita Milin (autor)

Petar Konjović: Ženidba Miloševa i Seljaci (2CD + programska knjižica)
1210 din
U korpu

Na ovom izdanju predstavljene su dve od pet opera najznačajnijeg srpskog operskog kompozitora Petra Konjovića (1883-1970). Ženidba Miloševa je njegova prva opera, komponovana 1903, a znatno prerađena 1917, kada je premijerno izvedena u Zagrebu, pod naslovom (izmenjenim zbog austrougarske cenzure) Vilin veo. Na prvom kompakt disku nalaze se snimci ove opere koji se čuvaju u Arhivu Radio Beograda, a oni su nepotpuni. Tako umesto I čina stoje orkestarska svita iz tog čina (6 numera) i tri fragmenta; II čin je potpun, dok je III čin predstavljen samo Svečanim maršem. Snimci potiču iz 1958, 1962. i 1969. godine. Dirigenti su

Oskar Danon, Živojin Zdravković i Milan Horvat, ansambli su Hor i Simfonijski orkestar RTB-a i Zagrebačka filharmonija, dok kao solisti nastupaju Radmila Bakočević, Drago Starc, Mirjana Vrčević, Žarko Cvejić, Dušan Popović, Dušan Cvejić i Zora Mojsilović.
"Narodnu operu" Seljaci Konjović je komponovao 1951. godine prema komadu Đido (1892) Janka Veselinovića. Premijera je održana 1952. u beogradskom Narodnom pozorištu. Na drugom kompakt disku ovog izdanja opera je predstavljena u celini, s tim što su posebno snimljeni uvertira (u izvođenju Simfonijskog orkestra RTB-a kojim je dirigovao Franc Klinar, 1968) i sama opera (Hor i Simfonijski orkestar RTB-a s dirigentom Borislavom Pašćanom, 1960). Operske uloge tumačili su: Žarko Cvejić, Nikola Jančić, Đorđe Đurđević, Zvonimir Krnetić, Tomislav Reno, Nikola Mitić, Aleksandar Veselinović, Dušan janković, Olga Đokić, Olga Milošević i Milica Miladinović.
Na propratnoj građi biografija autora i beleške o delima upor. na srp. i eng. jeziku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Opera , Kompozitori
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 63 str.; 978-86-17-17595-3;