knjizara.com
Zavođenje uma: ogledi iz estetike

Iva Drašković Vićanović (autor)

Zavođenje uma: ogledi iz estetike
712 din
Stara cena: 792 din
U korpu

„Zavođenje uma, Ogledi iz estetike“ je zbirka eseja iz oblasti estetike i filozofije umetnosti u kojoj autorka predstavlja različite aspekte estetskog fenomena – od estetskog iskustva i recepcije, saznajnoj i vrednosnog statusa lepote i umetnosti, do promišljanja umetnosti i umetničkog dela.
Recenzenti naglašavju filozofsko-estetičko tretiranje savremenih tema, poput ponašanja i komunikacije, čiji oslonac prof. dr Draškić Vićanović pronalazi u čuvenoj renesansnoj bihevioralnoj tehnici, estetskom i antiestetskom u savremenoj kulturi, a čemu pristupa sa pozicija estetičke kategorije igre i estetske dimenzije funkcionalnosti, od Homera do arhitekture 20. veka.
Starogrčki pojam

psihologije, u čijem znaku se konstituišu prve teorije umetnosti, autorka prevodi kao „zavođenje uma“ da bi istakla upravo to magično, očaravajuće dejstvo estetskog.
U recenziji ovog dela, koji je izdalo „Dosije studio“ se navodi da na našem naučnom prostoru, na srpskom jeziku, ne postoji ovako obuhvatna, teorijski visoko postavljena i aktuelna zbirka estetičkih ogleda, koja istražuje ključne estetske fenomene od antike do danas.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Estetika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Dosije; 2019; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 264 str.; 978-86-6047-303-7;