knjizara.com
U toku

Boris Jefimovič Grojs (autor)

U toku
1089 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

U ranom dvadesetom veku, umetnost i njene institucije našle su se pred kritikom novog demokratskog i egalitarnog duha. Nestaje shvatanje umetničkih dela kao „svetih predmeta“ i ona se doživljavaju samo kao predmeti. To je značilo napad na realizam, kao i na tradicionalnu misiju očuvanja muzeja. Poznati teoretičar umetnosti Boris Grojs tvrdi da je to dovelo do razvoja „direktnog realizma“, umetnosti koja nec´e stvarati predmete, vec´ prakse (od umetnosti performansa do relacione estetike), koje ne mogu da prežive. Ali vec´ više od jednog veka svaki napredak u tom pravcu brzo je prac´en novim sredstvima za očuvanje prepoznatljivosti umetnosti.
U knjizi U TOKU G

rojs navodi paradokse nastale usled te tenzije i istražuje umetnost u doba novog medija – interneta, tvrdeći da ako su nam tehnike mehaničke reprodukcije dale predmete bez aure, digitalna proizvodnja stvara auru bez predmeta, pretvarajuc´i sve svoje materijale u iščezavajuće markere prolazne sadašnjosti.

„Knjiga prati kroz čitav jedan vek, pa i duže, složeni dijalog između umetnosti i filozofije, politike, masovnih medija, stila života, muzeja i, odnedavno – interneta. Neki tokovi su poznati, ali vec´ina nije: od avangarde ruske revolucije do staljinističke države kao totalnog umetničkog dela, od Klementa Grinberga do Gugla, od Martina Hajdegera do Džulijana Asanža. Prepuni neverovatnih provokacija, lepršavih asocijativnih skokova i produktivnih paradoksa, ovi eseji predstavljaju izazov i zadovoljstvo ih je pročitati.“
Teri Smit, autor knjige What Is Contemporary Art?

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Estetika
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Službeni glasnik; 2020; Broširani povez; latinica; 23 cm; 198 str.; 978-86-519-2379-4;