knjizara.com
U tuđem veku
lična istorija jednog doba od 4. januara 2000. d0 15. marta 2003.

Dobrica Ćosić (autor)

U tuđem veku
rasprodato

Dobrica Ćosić je jedini pisac u istoriji književnosti čiji dnevnik traje punih šezdeset godina. Nova knjiga najvećeg živog srpskog pisca U tuđem veku nastavak je najimpozantnijeg i najznačajnijeg dnevnika u srpskoj književnosti Lična istorija jednog doba i obuhvata period od 2000. godine do Đinđićevog ubistva.
Ova jedinstvena knjiga je događaj u našoj kulturi jer nas suočava sa najvažnijim i najkritičnijim trenucima novije srpske istorije i politike, od Miloševićeve propale i bezuspešne vladavine; izneverenih očekivanja petooktobarskih promena, uključujući i sve ono što se događalo neposredno nakon 5. oktobra a javnost do sada

nije znala za to, do formiranja demokratske vlade; zaključno s Đinđićevim političkim preokretom i tragičnim atentatom.
Ćosić se prvi zamislio nad sudbinom i propadanjem srpskog nacionalnog bića u periodu tranzicije. Imajući u vidu vremensku distancu, U tuđem veku se može smatrati i prvom ozbiljnom i utemeljenom kritikom postoktobarske paradigme Srbije.
Ključna pitanja koje postavlja ova knjiga jesu zašto je Dobrica Ćosić, i posle Titove i Miloševićeve vlasti, nepoželjan i „novoj vlasti“, iako je bio disident i stvarao titoističku opoziciju titoističkom poretku, kakvu politiku prema Srbiji vode Evropska unija i Amerika, i da li će Srbija kao država imati državničke pameti, političke volje, umne snage i kulturnog kapaciteta da prepozna sopstvene zablude i fatalne greške koje je napravila u dvadesetom veku?
U tuđem veku saznajemo šta Ćosić misli o Slobodanu Miloševiću, Zoranu Đinđiću i Vojislavu Koštunici kao nacionalnim vođama s različitim vizijama Srbije i višedecenijskim prijateljstvom sa Zoranom Đinđićem, njihovim razmimoilaženjima i nesuglasicama, koje je na kraju kulminiralo obostranom saglasnošću po pitanjima nacionalne politike.
Vreme pisca se nastavlja....


Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Službeni glasnik; 4. izdanje, 2012; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 375 str.; 978-86-519-0768-8;