knjizara.com
Sveto i propadljivo
telo u srpskoj hagiografskoj književnosti

Smilja Marjanović-Dušanić (autor)

Sveto i propadljivo
1683 din
Stara cena: 1980 din
U korpu

"Monografijom Smilje Marjanović Dušanić čitalac dobija u ruke instrument za razumevanje misaonog sklopa srednjovekovnog čoveka. Pred nama je zrelo i značajno istoriografsko delo superiornog znalca, koje rešava neka od ključnih pitanja srpskog srednjeg veka."
iz recenzije akademika Ljubomira Maksimovića

"Ova knjiga predstvalja izuzetno delo srpske nauke. Reč je o važnoj i veoma aktuelnoj topici medievistike koja zadire u samu suštinu srednjovekovnog pogleda na svet, njegovih religioznih i antropoloških, etičkih pa i estetskih shvatanja. Knjiga je pisana živim i veoma zanimljivim stilom, pa će imati snažan odjek i van uskih akademskih krugova."
iz r

ecenzije dr Danice Popović

"Knjigom Smilje Marjanović Dušanić učinjen je ozbiljan korak u istraživanju srpske prošlosit, pre svega zbog širine njenog istraživačkog zamaha i dubine sagledavanja pojava. Autorka analizira, razume i tumači u nas retko viđen dijapazon izvora, klasične i savremene literature. Značajna za veliki krug zainteresovanih čitalaca iz različitih sfera i disciplina, ova knjiga postaje neophodno sredstvo u potrazi za našim kolektivnim identitetom."
iz recenzije protojereja, prof. dr Vladimira Vukašinovića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hagiologija , Srednji vek
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Clio:Balkanološki institut SANU; 2017; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 444 str.; 978-86-7179-099-4;