knjizara.com
Đavolji istoričari
kako ekstremisti današnjice zloupotrebljavaju srednjovekovnu prošlost

Pol B. Stertevant, Ejmi Kaufman (autor)

Đavolji istoričari
2079 din
Stara cena: 2310 din
U korpu

Ova knjiga će vam pokazati na koje se sve načine istorija koristila za ugnjetavanje ljudi, širenje straha i mržnje, te da je čak bivala i povod za rat. I često upravo oni koji istoriju koriste za raspirivanje nasilja i diskriminaciju pogrešno predstavljaju prošlost, ili ponekad otvoreno lažu o njoj, kako bi uticali na javno mnjenje.
Srednjovekovna prošlost može da bude neiscrpna inspiracija za brojne napredne projekte: moćne žene koje biju sopstvene bitke; muškarci koji su svoju ljubav prema drugim muškarcima utkali u predivnu poeziju; cvetna žarišta kulture u kojima hrišc´ani, muslimani i Jevreji razmenjuju ideje o filozofiji, nauci i veri. Možemo da pričamo

priče iz Afrike, Persije, Kine i Evrope.

Možemo da pronađemo pojedince koji su posvećeni miru i harmoniji, ali i heroje na koje mogu da se ugledaju najrazličitiji ljudi. Ali, više od svega drugog, možemo i da se smejemo onome što nas povezuje, poput viceva o prdeži ili lošem seksu. Ljudi već dugo zloupotrebljavaju srednji vek. Ali, ima dovoljno prostora, i dovoljno srednjovekovnog materijala, da se ispredu nove priče o prošlosti. I upravo kroz te priče možemo da stvorimo živu, saosećajnu budućnost — budućnost koja povezuje.

Skloni smo da o prošlosti mislimo kao o nečemu krutom i nepromenljivom, jednostavnoj zbirci onogo štose dogodilo. Ali, istorija nije isto što i prošlost. Istorija je naš način da prošlost pretvorimo u priče.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srednji vek
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Evoluta; 2023; Broširani povez; latinica; 24 cm; 178 str.; 978-86-80912-64-6;