knjizara.com
Sveti kralj Milutin : vladar na raskršćima svetova

Sveti kralj Milutin : vladar na raskršćima svetova
5900 din
U korpu

Šesnaest uglednih stručnjaka i istraživača srpskog srednjeg veka odazvalo se na poziv Zadužbine Svetog manastira Hilandara da na sveobuhvatan i slikovit način predstave ličnost kralja Stefana II Uroša Milutina, njegovu vladavinu i nasleđe. Prilozi su posebno pisani za ovu priliku i ovu knjigu, osmišljenu kao zbornik monografskog tipa, povodom 700 godina od upokojenja Svetog kralja.
Temeljnom i multidisciplinarnom naučnom argumentacijom, u nečemu i sušeljenih stavova, oni grade jedinstvenu sintezu koja slojevito i detaljno oslikava epohu zlatnog doba srpskog srednjeg veka. Pri tome pru

žaju nam uvid u sva aktuelna saznanja savremene istoriografije i donose svežinu novih rešenja za mnoga otvorena pitanja tog doba. Na kraju, pred čitaocem je mogućnost dubljeg i istančanijeg razumevanja ličnosti i dela kralja Milutina. Knjiga nam otkriva čoveka i vladara koji se na raskršću svetova—Istoka i Zapada, vidljivog i nevidljivog, ličnog i opšteg—hrabro sučelio sa brojnim izazovima i promenio zacrtane paradigme velikih sila. Predan nasleđu sopstvenih predaka, on je presudno uticao i na oblikovanje našeg bića.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemanjići , Srpska pravoslavna crkva
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Manastir Hilandar; 2022; Tvrd povez; ćirilica; 29 cm; 602 str.; 978-86-7768-117-3;