knjizara.com
Sveta Gora među narodima

Grejam Spik (autor)

Sveta Gora među narodima
1599 din
U korpu

Knjiga engleskog vizantologa i publiciste Grejema Spika Sveta Gora među narodima oslikava neverovatnu ulogu Svetogoraca u širenju pravoslavnog monaštva istočnom Evropom, a u novije vreme i šire, na Zapad. Ona nas upućuje u živote izuzetnih i svetih ljudi, koji su najpre i sami bili privučeni glasom o Svetoj Gori i koje je vodila neugasla žeđ da upiju duh njene mudrosti i prožive njenu molitvu. Potom su se, preobraženi u dubini svoga bića, vraćali u spoljašnji svet, gde su nadahnuto sejali plodove svojih podviga i učenja.
U izvanredno

j demonstraciji onoga što danas nazivamo „mekom moći“ na delu, ovi ljudi su preneli duhovnu kulturu, kao i sliku o Svetoj Gori Atonskoj, u sve krajeve Balkanskog poluostrva, u Ukrajinu, na krajnji sever Rusije, preko Sibira i Beringovog moreuza do Severne Amerike, i u skorije vreme na Zapad. Njihovo svedočenje vere u Hrista je dinamično i iskreno. To je najveći dar Atosa svetu žednom duhove hrane i rukovođenja.
Sveta Gora među narodima je jasno pisana, sa osloncem na izvore, kao pravo naučno štivo, a istovremeno čitljivim i razumljivim stilom. Ona nam otvara nove poglede i predstavlja važnu dopunu našem znanju o Svetoj Gori.
mitr. Kalist (Ver)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sveta Gora
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Manastir Hilandar; 2024; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 515 str.; 978-86-7768-128-9;