knjizara.com
Solistkinja

Bi Feiju (autor)

Solistkinja
980 din
U korpu

„Solistkinja“, debitantski roman jednog od najznačajnijih savremenih kineskih autora, pruža prodoran pogled u svet kineske opere i njenih protagonistkinja. Bi Feiju je često hvaljen kao pisac „ženske psihe“, pisac koji sa velikom posvećenošću i tačnošću ulazi u problematiku ženske pozicije u savremenom društvu.
U naletu emocija, operska diva u usponu Sijao Jenćiju, zvezda opere Let na Mesec, unakažava lice svoje supranice vrelom vodom. Prezrena od strane pozorišne trupe, ona se okrec´e podučavanju.
Dvadeset godina kasni

je, bogati vlasnik fabrike cigareta nudi da sponzoriše ponovno postavljanje opere Let na Mesec, ali samo pod uslovom da se Sijao Jenćiju vrati u ulozi boginje meseca Čang E. Ona to i čini, ovog puta verujuc´i da je zaista i postala besmrtna boginja meseca.

„Smešten nasuprot drami, intrigama, ljubomori, odmazdi i iskupljenju iza kulisa pekinške opere, ovaj ‘savršeni kratki roman s dalekim odjecima filma Sve o Evi‘ predstavlja zapanjujući portret žena u svetu koji ih istovremeno duboko poštuje i surovo ograničava.” (The Times, London)

„Čitalac se lako uvlači u vrlo kodirani univerzum kineske opere i doživljava mešavinu osećanja, od radoznalosti prema ovoj malo poznatoj umetnosti za nas zapadnjake, do rastućeg osećaja prezira, saosećanja i sažaljenja prema junakinji. Istinsko književno zadovoljstvo”. (Asia News)

„… elegantno teatralno i emotivno rezonantno – baš kao dobra opera.“
(Kirkus Reviews)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kineska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Lumo Books; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 118 str.; 978-86-82706-00-7;