knjizara.com
Rusi i Ukrajinci - nejednaka braća

Andreas Kapeler (autor)

Rusi i Ukrajinci - nejednaka braća
1320 din
U korpu

(…) Danas je ova tema postala neočekivano aktuelna. Postavljaju se nova pitanja, koja se odnose na istorijske pretpostavke rusko-ukrajinskog sukoba. To nosi u sebi opasnost od naknadne projekcije aktuelnog spora u prošlost, od konstrukcije uzroka koji navodno neminovno dovode do rata. (…)
(…) Ipak, smatram da istorija rusko-ukrajinskih odnosa može doprineti razumevanju aktuelnog konflikta. Veliko nepoznavanje istorije Ukrajine dovelo je do pogrešnih ocena i nerazumevanja u javnosti i u politici. Tako, mnogi ne uzimaju za ozbiljno nezavisnu ukrajinsku državu, shvataju i dalje Ukrajinu kao deo ruske nacije, i ne priznaju da Ukrajinci imaju sopstveni jezik, kulturu i istoriju. Na ovaj na

čin, nehotično se preuzima rusko gledište, koje je već dva veka bilo dominantno. (…)
(…) Ova knjiga prati metodološki pristup poznat kao “ukrštena” ili “prepletena” istorija, što znači da se obrađuju međusobne veze, transferi, kontakti i sukobi država, društava, nacija i kultura. Posebnu pažnju posvećujem prožimanju ideja, percepcija, istorijskih narativa, kulturâ sećanja i politikâ istorije. S druge strane, postavljam i pitanja o procesima razdvajanja, distanciranja, i zasebnom putu razvoja. Na ovaj način se može izložiti histoire croisée rusko- ukrajinskih odnosa kao interakcija prepletanja i raspletanja. (…)
Iz pogovora

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ukrajina , Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Biblioteka XX vek; 2023; Broširani povez; latinica; 17 cm; 393 str.; 978-86-7562-173-7;