knjizara.com
Kratak kurs ruske filosofije
1100 din
U korpu

Kratak kurs ruske filosofije je knjiga koja je nedostajala srpskoj izdavačkoj sceni. Tatjana Marmazova, Marina Fomenko i Denis Čavkin napisali su svojevrsni priručnik za sve zaljubljenike u Rusiju. Dovoljno sažet da se lako čita, ali i dovoljno argumentovan da predstavlja odlično polazište, ovaj priručnik ima nekoliko kvaliteta.
Na prvom mestu, svim zainteresovanima pruža vrlo pouzdan uvid u razvoj specifične ruske misli. Period koji je obuhvaćen ovom knjigom je od srednjeg veka do polovine 20. veka. Autori i pravci koji su analizirani predstavljeni su u svojim najznačajnijim osobinama, a svako poglavlje prati i spisak literature za dodatno proučavanje.
Na drugom

mestu, ova knjiga popunjava prazninu koja u srpskoj kulturi postoji već decenijama. Naime, uprkos lepom interesovanju za ruske religiozne mislioce, sistematsko proučavanje ruske filozofije kod nas ne postoji. Ova knjiga je poziv da se tim putem krene.
Konačno, možda i ključna vrlina ove knjige je jednostavnost njenog stila. Umesto opterećenog i teškog filozofskog jezika, ona je napisana pitko i razumljivo. Na taj način, najšira publika će moći da je koristi kao pouzdan vodič kroz istoriju ruske misli i kulture, ali i da dokuči zbog čega je Rusija vekovima enigma za Zapad.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Catena Mundi; 2023; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 182 str.; 978-86-6343-188-1;