Put u Karabah

Aka Morčiladz (autor)

Put u Karabah

najavljeno

Kada Đio i Goglik, dva mlada prijatelja, razdrndanom ladom krenu u Karabah, nestabilnu oblast između Jermenije i Azerbejdžana, kako bi nabavili jeftinu drogu, sve im isprva izgleda kao dobra avantura. Đio, šarmantni pripovedač i glavni protagonista, vodio je život u senci očeve moći, te nikada nije osetio siromaštvo, nestašice niti bilo kakve posledice turbulentnih političkih dešavanja u njegovoj, ali i okolnim zemljama. Međutim, put u Karabah pretvoriće se u noćnu moru kada ih blatnjavi putevi odvedu skoro pred samu liniju fronta. Zarobljen prvo od strane Azerbejdžanaca, a potom Jermena, Đio će prvi put spoznati stvaran svet oko sebe.


Portret Tbilisija pun je zveckanja oružja pripadnika razričit vojnih i paravojnih formacija, ljigavih „biznismena”, izmučenih prostitutki i uništenih mladih života. Put u Karabah je izuzetna priča o slobodi i zarobljeništvu (materijalnom, društvenom i političkom), kao i neobičnim načinima na koji se oni prožimaju, ali više od svega ovo je priča o mladosti koja je u očajnoj potrazi za autentičnim življenjem koje nije uprljano ni društvenim i kulturalnim normama ni sumnjivo stečenim roditeljskim novcem. Ovo je priča o još beznadežnijem traganju za odgovorom na pitanje šta je sloboda, da li je ona proces ili osećanje ili nešto sasvim drugo?
Po ovom romanu, koji je u Gruziji već stekao epitet kultnog, reditelj Levan Tutberidze[DD1] snimio je film koji je osvojio Grand Prize Kinoshok - Open CIS and Baltic Film Festival i FIPRESCI Prize (Tbilisi International Film Festival)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Indijska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 152 str.; 978-86-6457-090-9;