knjizara.com
Potiranje zaborava - svi razgovori sa Dejanom Medakovićem

Dejan Medaković, Miloš Jevtić (autor)

Potiranje zaborava - svi razgovori sa Dejanom Medakovićem
1800 din
U korpu

Knjiga Potiranje zaborava sadrži dakle svih šest razgovora sa Dejanom Medakovićem, počevši od prvog, vođenog 1986. godine, do poslednjeg iz 2007. godine. Knjiga je bogato ilustrovana fotografijama iz života akademika Medakovića, a posebnu vrednost joj daju faksimili rukopisa njegovih pesama.

U ovoj knjizi upoznaćete život Dejana Medakovića i proći sa njim put od rodnog Zagreba, gde je rođen u porodici uglednih roditelja, preko školovanja u Beču, Sen Galenu, Korčuli i Gimnaziji u Sremskim Karlovcima, studija u Beogradu i sticanja doktorata u SANU, do mnogih gradova sveta gde ga je njegov naučni, književni i javni rad vodio. U knjizi se pomin

ju značajna imena sa kojima je akademik Medaković sarađivao, družio se i radio, ili ih susretao kroz svoj rad, kao što su Isidora Sekulić, Pavle Savić, Marko Čelebonović, Ivo Andrić, Mihailo Đurić, Dobrica Ćosić, Vera i Mića Popović, Vojislav Đurić, Mihiz, Ljuba Simović, Predrag Palavestra, Miodrag Maticki, Nada Milošević-Đorđević i mnogi drugi, zatim njegovi profesori ? ugledni Svetozar Radojčić, Viktor Novak i drugi, pa onda njegovi učenici, kao što su Miodrag Jovanović, Dinko Davidov, Branko Vujović i ostali. Jedan mali leksikon srpske nauke i umetnosti.

Akademik Medaković u knjizi vrlo otvoreno govori o mnogim, i sada aktuelnim, problemima srpskog naroda ? pitanjima obrazovanja i prosvete, nacionalne politike, srpsko-hrvatskim odnosima, o Akademiji nauka i njenom položaju u društvu, zatim pitanjima srpskog jezika, odgovara na mnoga Jevtićeva pitanja koja se odnose na društvene i političke prilike u zemlji i svetu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Intervjui , Akademici
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Narodno delo; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 325 str.; 978-86-6150-038-1;