knjizara.com
Nenadmašne poeme : antologija poema srpske poezije

Simon Grabovac (autor)

Nenadmašne poeme : antologija poema srpske poezije
3300 din
U korpu

Antologija predstavlja pokušaj da se sagledaju i povežu ključne teme, stilovi i poetičke inovacije, koji su obeležili srpsku poeziju u periodu dužem od sto godina.
Zaintrigiran nekim, do tada nedovoljno istraženim, aspektima srpske poezije, antologičar u fokus stavlja neka od najvećih imena srpske književnosti. Kroz pažljiv odabir pesama, čini se da je u antologiji Nenadmašne poeme ispunjen ključni antologičarski posao. Dočaravajući širinu emocija, razmišljanja i stilova koji su oblikovali srpsku poeziju, uhvaćen je duh svakog pesnika. Posebna pažnja posvećena je savremenoj poeziji, gde se istražuju novi pravci, izrazi i sukobi. Neki od autora pridava

ju značaj ritmu, dijaloškim formama i grafičkom izgledu pesama, unoseći novu dimenziju u istraživanje poeme kao književne forme. Uočava se raznovrsnost stihova – od čvrstih i tradicionalnih, do slobodnih i eksperimentalnih. Takođe, uočavaju se i različiti oblici pesničkog izraza. Ovakav pristup doprinosi otkrivanju novih i originalnih perspektiva, kao i raznolikosti i dinamici same antologije, koja prepoznaje da se poezija neprestano transformiše. Zato su pesnici, čija je eksperimentalnost istaknuta, dobili poseban prostor u njoj. Čitajući ovu knjigu, čitalac će iskusiti putovanje kroz evoluciju srpske poezije, susrećući se sa pesničkim glasovima koji su ostavili neizbrisiv trag na književnoj mapi. Ovaj dragoceni resurs, namenjen svim ljubiteljima književnosti, odlično je strukturiran i napisan sa dubokim razumevanjem, ističući poštovanje prema pesnicima koji su obogatili srpsku kulturnu baštinu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2024; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 427 str.; 978-86-7543-441-2;