knjizara.com
Nalkov priručnik za vodu

Nalkov priručnik za vodu
rasprodato

U pitanju je prvo izdanje prirucnika na srpskom jeziku, ciji ce izlazak iz stampe u velikoj meri obradovati strucnjake i zainteresovane za ovu oblast, s obzirom na sve veci znacaj i ulogu vode u svetu. Jugoslovenska inzenjerska akademija, Savez inzenjera i tehnicara Srbije i izdavacka kuća “Građevinska knjiga” su stampanjem ovog prirucnika ucinili veliki korak napred u oblasti hidrotehnike, koja je na nasim prostorima do sada skromno obradjena. S obzirom da je poslednje izdanje koje se bavilo pitanjima vode izaslo jos pre dvadeset godina, razmatranje vrednosti ovog prirucnika vise je nego suvisno.
Na

lkov prirucnik predstavlja rezultat potrebe za resavanjem sve vecih problema kontrole zagadjivanja, ustede u energiji i proizvodnje vode visokog stepena cistoce za mnoge nove primene. Prvobitni zadatak prirucnika tice se osiguravanja snalazenja u tehnologiji vode u razumljivoj formi, za one kojima je potrebna takva informacija radi obavljanja svoga posla, ali koji ne pretenduju da postanu strucnjaci za obradu vode.
Knjiga se sastoji iz cetiri dela:
- uvod u prirodu vode (fundamentalna hemijska i bioloska svojstva vode, tumacenje analize vode i zagadjivaci vode)
- operacije u pogonu za obradu vode (talozenje, uklanjanje emulzije, izmena jona, neutralizacija, aeracija, adsorpcija i dr.)
- pregled upotrebe vode u najvaznijim industrijskim granama, kao i u gradovima (ukljucene su i reciklaza i sistematsko unistavanje otpada)
- specijalne tehnologije obrade vode za potrebe rashladjivanja, proizvodnje pare i vadjenje nafte.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vodovod , Voda
Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: Građevinska knjiga; 2005; latinica; 24 cm; 1054 str.; 86-395-0453-9;