knjizara.com
H2O Biografija vode

Filip Bol (autor)

H2O Biografija vode
1650 din
U korpu

Neke materije postaju mitske. One nadrastaju svoje fizičke i hemijske odlike i mi ih sagledavamo kao simbole, kao kvalitete. U kulturama, u kolektivno nesvesnom, njihovo simboličko značenje mnogo je bitnije od njihovog materijalnog sastava. Alhemičarima zlato nije bilo tek metal, nego savršenstvo, cilj intelektualne potrage. Vatru ne možemo odrediti samo kao svetleći gas. Krv nije samo koloidna suspenzija, već sadrži nešto vitalno i neporecivo. Generalno rečeno, razočaramo se kad mitske materije svedemo na naučni opis.
To ne važi za vodu. Njoj se divim

o čak i kad ostane ogoljena hemijska ili geološka pojava, očišćena od simboličkih ukrasa, od asocijacija na dušu i život i materinstvo, na čistotu i mladost. Taj naoko jednostavan molekul i danas postavlja ozbiljne izazove naučnicima.
Nego, zašto biografija? Zato što sama voda – i čovek, uostalom –ima očigledne, svima znane odlike koje se neposredno uočavaju. One se mogu pojmiti – mogu li? – tek pošto se prouči njen dublji sastav i skriveni činioci koji utiču na njeno ponašanje. Stoga ću morati da proučim njenu unutrašnju narav, fiziku i hemiju njene jedinstvenosti. U velikom svetu voda, oblikovana fizičkim silama, bivstvuje na poseban način. Razmotriću kako to voda utiče na život, na planete u našoj galaksiji, na druge svetove i zvezde, sve do toga kako na osnovu našeg sagledavanja vode stvaramo kod sebe predrasude o mogućnostima nauke.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Voda , Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Prirodne nauke

Izdavač: Heliks; 2013; Broširani povez; latinica; 24 cm; 315 str.; 978-86-86059-40-6;