knjizara.com
Moj drugi svetski rat i mir
o ratu posle rata - autobiografski zapisi

Mirko Tepavac (autor)

Moj drugi svetski rat i mir
rasprodato

Autobiografski zapisi Mirka Tepavca pod naslovom: Moj Drugi svetski rat i mir. Svojim ratnim drugovima poznat po nadimku Beli, Mirko Tepavac je nakon Drugog svetskog rata zauzimao visoke pozicije u strukturi socijalističke Jugoslavije. Vrhunac karijere bilo je vođenje spoljne politike Titove Jugoslavije, kada je u periodu od 1969. do 1972. godine bio državni sekretar SFRJ za spoljne poslove. Ovu poziciju je napustio svojom voljom zbog neslaganja s Titovim obračunom sa srpskim liberalima, nakon čega je i isključen iz partije.
Četrdeset godina nakon razlaza s Titom i sedamdeset godina nakon što se učlanio u Komunističku partiju Jugoslavije, odlučio je da objavi sećanja o ratu. Svoje zapis

e podelio je u dve celine. U prvom delu koji je naslovljen: "O ratu posle rata – autobiografski zapisi", nalaze se autorova sećanja na događaje uoči, tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata. Druga, mnogo kraća celina, sadrži opis i komentare Mirka Tepavca na formiranje posebne komisije Komunističke partije Jugoslavije, koja je 1952. godine trebalo da ispita Tepavčevo držanje u ustaškim zatvorima tokom rata.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat , Jugoslavija , Memoari
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Razlog; 2012; Broširani povez; latinica; 21 cm; 227 str.; 978-953-6985-16-6;