knjizara.com
Kako se stvarao Tito
tehnologija izgradnje i pokušaji razgradnje kulta Josipa Broza Tita

Srđan Cvetković (autor)

Kako se stvarao Tito
1500 din
U korpu

Knjiga Kako se stvarao Tito autora Srđana Cvetkovića je fascinantna analiza oblikovanja kulta ličnosti Josipa Broza Tita. Otkrijte kako se stvarao Broz, jedan od ključnih stubova autoritarne vlasti u socijalističkoj Jugoslaviji. Ova detaljna studija istražuje kako je kroz decenije razvijena propaganda i stvaranje kulta ličnosti koji je omogućio da Tito ostane voljen i obožavan čak i decenijama nakon njegove smrti.

Autor postavlja pitanje kako je Tito uspeo da izgradi svoj kult ličnosti. Postavlja se i pitanje u kojoj meri je na to uticalo društveno nasleđe i tradicija divinizacije vođa u Srbiji. Analizira se

kako su tehnologije građenja kulta ličnosti bile specifične u odnosu na druge autoritarne vođe tog vremena.

Ukratko o knjizi Kako se stvarao Tito
Knjiga istražuje zadatak Titovog kulta i društvene preduslove za njegov nastanak. Autor iznosi podatke kako se kult manifestovao i na koji način je bio modeliran. Od vitalnog značaja za razumevanje kulta ličnosti u savremenom dobu bila je uloga masovnih medija i državne propagande.

Cvetkovićeva analiza ukazuje na to da je Titov kult, bio dugotrajan, sistematski i agresivno negovan. Autor istražuje i ulogu svih državnih institucija i društvenih organizacija, što je bilo ključno za njegovu dugovečnost i uticaj.

Studija Kako se stvarao Tito predstavlja značajan doprinos razumevanju domena propagande i tehnologije izgradnje kulta ličnosti. , kao i njegovih uspešnih i neuspešnih pokušaja razgradnje u novijem vremenu. Uvodna poglavlja knjige bave se značajem kulta ličnosti za uspostavljanje i održavanje vlasti u autoritarnim društvima i tehnologijama izgradnje kulta vođe.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Tito
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Catena Mundi; 2023; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 313 str.; 978-86-7403-276-3;