knjizara.com
Memento mori

Đorđe Janić (autor)

Memento mori
594 din
Stara cena: 660 din
U korpu

Na prvi pogled, reklo bi se kako je pesnička pojava Đorđa Janića od one marginalizovane vrste koja nas poziva na uzdržanost i analitičku opreznost. Pritom, neprimećenost nečije poezije još uvek ne znači oslobađanje kritike od svake odgovornosti i obaveze da tu neprimećenost rasvetli i, ako je moguće, ispravi. Svi manji pesnici nalaze se u istoj opasnosti koju donosi neprimećenost i slabija čitanost. U tom smislu, Paundovo mišljenje da „ako u delo ne proniknemo čitanjem nećemo ga nikad razumeti” u potpunosti potvrđuje moj kritičarski pristup poeziji Đorđa J. Janića. Našoj javnosti manje je po

znato, ili, tačnije rečeno, nepoznato je, kako je pesnički stidljivi Đorđe Janić svoje prve pesničke pokušaje pustio u svet, ne nedavno, ili tek sada, nego je to učinio još kao mlad student književnosti, dakle, pre nego što se razvio u značajnog srpskog književnog kritičara. U svom lirskom sazrevanju, neočekivanim sinhronicitetom savremeničke i vidne poetičke bliskosti, pesnik Đorđe Janić i pesnik Duško Babić bezmalo su se uzajamno presreli u temi pesničkog prepoznavanja telesne trošnosti, prolaznosti i starenja. Redak slučaj tako uspešnog ukrštaja saznanja i ubedljivog pesničkog jezika javlja se kod oba pesnika: u Janićevoj „Stranac” i Babićevoj „Gradski starci”; pesnici se ogledaju zrelom „tematizacijom simptoma sopstvenog starenja”, kako je tačno zapazio Marko Paovica. Tema starosti, bogotražnje i drama egzistencije stalne su teme Janićeve poezije.
Mirko Magarašević, Iz Pogovora

Đorđe Janić (1941) davno je počeo kao pesnik, da bi se, zatim, u srpskoj književnosti prepoznato učvrstio kao kritičar. Vidi se da kao pesnik Janić u svom lirskom prostoru uspešno razvija i objedinjuje lično metafizičko i religiozno iskustvo sa ubedljivom strepnjom egzistencije.
Stefan N. Dragićević, Iz Recenzije

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Čigoja; 2023; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 142 str.; 978-86-531-0886-1;