knjizara.com
Lutalice i saputnice (MP)
Na putu po Americi, od delta bluza do roka sedamdesetih

Džon Skanlan (autor)

Lutalice i saputnice (MP)
935 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Putovanje kao metafora slobode nepresušni je izvor stvaralačkog nadahnuća. Skanlanova knjiga bavi se putom i putovanjem kao okvirima nastanka bluza Delte Misisipija, čiji je duh ugrađen u same temelje rokenrola kao muzičkog izraza i životnog stava. O tome u ovoj knjizi svedoče životi i dela njenih protagonista: od Čarlija Patona i Sana Hausa, preko Boba Dilana i Džima Morisona, do Rolling Stonesa i Led Zeppelina.
Zoran Paunović

Fascinantna priča o ulozi koju su put, kretanje i realnost bitisanja „na putu“ odigrali u kulturnoj imaginaciji Amerike i popularnoj muzici XX veka. Autor otkriva os

obenosti „muzike puta“, one čiji su tvorci neumorno tragali za slobodom i sticanjem jedinstvenih iskustava.
Studija obuhvata period od dvadesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, od starih bluzera delte Misisipija, koji putuju autoputem 61, do engleskih, bluzom nadahnutih rok grupa, poput Rolingstonsa i Led Cepelina, na koje su američki koncepti slobode i putovanja i te kako uticali. Džon Skanlan istražuje muziku i život pokreta za koji je put predstavljao sinonim za beskompromisnost.

„Muzika puta“ nije svodljiva samo na muziku o putu, niti na pesme čije su teme putovanje, beg ili mogućnost kretanja. To je vrsta muzike koja traži način da umakne od onog što je sputava i izbegne pokušaje ograničavanja urođenih sloboda, koje muzika, kao čista i neobuzdana forma komunikacije, obećava.

Knjiga Lutalice i saputnice jeste zabavan i bogat prikaz ključnog dela američke muzičke istorije koja će privući pažnju ljubitelja muzike puta, ali i svih onih koji čeznu da se otisnu na put. Život je putovanje, iskustvo putovanja ono što nas definiše i zbog toga su teme koje Skanlan pokreće aktuelne i zvučne.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD , Bluz
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Clio; 2023; Broširani povez; latinica; 21 cm; 221 str.; 9788671026888;