knjizara.com
Književni um i područja fantastike

Mladen Jakovljević, Vladislava Gordić Petković (autor)

Književni um i područja fantastike
1100 din
U korpu

Monografija „Književni um i područja fantastike“ predstavlja prvorazredni doprinos srpskoj nauci o književnosti, anglistici i komparatistici. Uz knjigu „Zatočnik pete sile: fantastična proza Zorana Živkovića“ Ljiljane Pešikan Ljuštanović, monografija Vladislave Gordić Petković i Mladena Jakovljevića zadire u domen najsavremenije srpske fantastike i bavljenja delima srpskih pisaca koji su živi. U nastojanju da prenesu melodiju koju su ispevale fantastične pripovesti autori su se oslanjali na stavove brojnih autoriteta, kako onih čija su dela dostupna na srpskom jeziku, tako i onih koja još uvek nisu prevedena. Svi navodi iz nepreveden

e literature dati su u prevodu autora, u želji da se doprinese višeglasju bogatog jezika noći kojim se fantastično obraća i na srpskom jeziku.

Koautorska monografija Književni um i područja fantastike Vladislave Gordić Petković i Mladena Jakovljevića organizovana je u dve simetrične celine, pod naslovima “Mentalni pejzaži fantastičnog” i “Fantastična suočavanja”. Predložena čitanja odabranih dela fantastike otkrivaju ne samo nepatvorenu strast čitanja i interpretacije, već i epistemofiličarsku zapitanost nad sopstvenom stvarnošću, reflektovanu na tamnoj površini ekrana ili u iskrivljenom ogledalu fantastičnih svetova i mentalnih predela (Dragoljub Perić).

Ako je Umberto Eko u Istoriji mitskih zemalja dao svoj katalog “mitskih zemalja i krajeva”, ukazao na “rečnik imaginarnih i izmišljenih mesta” Alberta Mangela i Đanija Gvadalupija, srpski anglisti dali su doprinos ne samo mapirajući prostore mašte na primerima analiziranih dela, već i ukazujući na to da su ona nastala u umovima pisaca i to neretko u skladu sa različitim (mentalnim) stanjima sa kojima je fantazija dolazila u kontakt: snovima, košmarima, psihičkim poremećajima, priviđenjima, halucinacijama itd, kao specifičnim “odgovorima na stvarnost”. (Jelena Marićević Balać)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Fantastika
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Matica srpska; 2023; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 165 str.; 978-86-7946-437-8;