knjizara.com
Doživotna odanost : izabrana prepiska Borisa Pasternaka i Olge Frejdenberg

Boris Leonidovič Pasternak, Olga Mihajlovna Frejdenberg (autor)

Doživotna odanost : izabrana prepiska Borisa Pasternaka i Olge Frejdenberg
rasprodato

U prepisci Borisa Pasternaka i Olge Frejdenberg preplele su se dramatične sudbine pesnika i naučnika u dva grada, Lenjingradu i Moskvi, u najburnijem razdoblju ruske istorije prve polovine dvadesetog veka.
Olga Mihajlovna Frejdenberg (1890-1955), sestra od tetke Borisa Pasternaka, budući veliki naučnik (profesor klasične filologije, osnivač katedre za antičke jezike na Lenjingradskom univerzitetu), od samog početka je bila izvanredan intelektualni partner Borisu Pasternaku – oštroumna, darovita, snažna ličnost. Njihova prepiska trajala je četrdeset godina, od 1910-1955. godine. U samom počet

ku snažno emotivno obojena – najranija pisma bila su ljubavna – da bi ljubavna tema ubrzo nestala i decenijama ostao prijateljski razgovor o svemu – od autobiografskih podataka o teškoj svakodnevici, do uloge umetnosti i nauke u savremenom društvu, uz nezaobilazan dijalog o vlastitom stvaralaštvu.
Pošto većinu pisama Olge Frejdenberg Pasternak nije sačuvao, njihovu prepisku objašnjavaju odlomci iz njenog dnevnika koji se čuva u porodičnoj zaostavštini Pasternakovih u Oksfordu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Russika; 2021; Broširani povez; latinica; 21 cm; 307 str.; 978-86-86201-55-3;