knjizara.com
Dnevnici železničara iz Velikog rata

Igor Gojković (autor)

Dnevnici železničara iz Velikog rata
2310 din
U korpu

Originalni dnevnici vojnih železničara Vojina Milankovića i Čedomira Pejića, nastali na osnovu njihovih uspomena i dnevničkih beležaka, rekonstruišu ulogu srpskih železnica i železničara u Velikom ratu i u godinama nakon velikog svetskog sukoba. Pored perioda na koji ukazuje naslov monografije, u knjizi Igora Gojkovića dat je i istorijat pojave i upotrebe železnice u vojne svrhe, kako u svetu, tako i kod Srbiji susednih zemalja, te srpska civilna iskustva kao i iskustva iz srpsko-bugarskog rata 1885/86 i balkanskih ratova 1912/1913. godine. Zahvaljujući

pripovedačkom nervu autora, za obrađenu temu kombinovani su neophodni usko stručni opisi tehničke prirode sa pažljivo odabranim, na momente uzbudljivim, ličnim doživljajima neposrednih učesnika u događajima.
Bogato ilustrovana originalnim fotografijama, kartama i skicama iz Vojnog i Železničkog muzeja, od kojih se naročito one iz kolekcije Železničog muzeja po prvi put na ovaj način prezentuju široj javnosti, ova monografija predstavlja prvu zaokruženu rekonstrukciju istorijata vojne upotrebe železnica u Srbiji u periodu od izgradnje prve pruge između Beograda i Niša 1884. godine pa do kraja Prvog svetskog rata, čime je osvetljen još jedan segment iz prošlosti saobraćajne službe kao značajnog dela logistike naših oružanih snaga.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Medija centar Odbrana; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 365 str.; 978-86-335-0838-4;