knjizara.com
Baudolino

Umberto Eko (autor)

Baudolino
1799 din
U korpu

“Šta je život, ako ne senka jednog prolaznog sna?“
Četvrti krstaški pohod zatiče Baudolina u Carigradu, velelepnoj prestonici Vizantijskog carstva, poslednjem čuvaru moći i slave Rima. Krstaši su upali u grad, a u razaranju koje je usledilo, Baudolino spasava dvorskog istoričara Nikitu Honijata sigurne smrti i tada započinje da mu pripoveda svoju čudesnu priču.Rođen kao prosti seljak u severnoj Italiji, Baudolino nije imao mnogo u svom posedu, ali zato jeste imao dva velika talenta – lako je učio jezike i lagao. Sudbina je udesila

da u šumi sretne nikoga drugog do samog Fridriha Barbarosu, a car je bio toliko očaran Baudolinom da ga je usvojio i poslao na školovanje u Pariz. Baudolino tamo dolazi u dodir sa predanjima i legendarnim pričama o bajkovitim svetovima i rešava da sa neustrašivim prijateljima koje je stekao krene u avanturu na Istok.

Maestralni Eko stvara bogati svet vizantijskog carstva na zalasku, svet u kojem je teško razaznati granicu između istorije i mita, a njegovo poznavanje činjenica i srednjovekovne istorije Evrope upotpunjuje priču i približava nam fascinantne likove koje je stvorio.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost , Istorijski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 446 str.; 978-86-10-01605-5;