knjizara.com
Vanja

Zorica Tijanić (autor)

Vanja
495 din
Stara cena: 550 din
U korpu

Vanja je četvrti roman spisateljice i novinarke Zorice Tijanić. Autorka kroz poglavlja koja su nalik malim pričama vodi čitaoce neobičnim životnim putem glavne junakinje - Vanje. Kroz dijalog sa unukom Angelom otkrivamo Vanjin život u jednom danu. Uzbudljiva, istinita i dramatična priča jake žene, ispisana u poglavljima kroz intrigantne razgovore, navešće vas da razmislite o mnogim životnim pitanjima koje autorka demistifikuje.
(detaljnije)
- Otkako znam za sebe putujem, selim se, premeštam sa mesta na mesto čineći od svakog prostora dom.Roman je postavljen kroz poglavlja, po nazivima priča, priče se polagano grade, a Vanja, glavni lik romana, sve se više otkriva. Zorica je ovde opi

sala životni put glavnog aktera. Vanja kroz ceo roman razmišlja o svom životu, hronološki navodi događaje, a najčešće vodi dijalog sa svojom unukom Angelom. U romanu Vanja na lep i dirljiv način priča svoju životnu priču unuci Angeli.
Majka Vera, iako nije fizički prisutna, u dijalogu između Vanje i Angele postaje prisutna u svim dešavanjima Vanjinog života i okosnica je ovog romana. Svako napuštanje se teško prihvata. Vanja, kao i svaka osoba koja bi se našla u takvoj situaciji, to teško i dramatično podnosi. Teško se probija kroz život, predrasude u društvu na Balkanu su uvek velike.
Zorica Tijanić nas u ovoj knjizi podseća na svakodnevne, životne stvari o kojima razmišljamo. Na empatiju, koje je, nažalost, sve manje. Na poglede koje upućujemo misleći da nas niko ne vidi, na reči koje izgovaramo misleći da nas niko ne čuje.
- Znam da taj dodir njenih ruku neće biti dovoljan da mi vrati detinjstvo. Znam da ono što me čeka kod kuće nije pusta iluzija već jednostav no moj razlog za život – i ja u njemu.
Navikne se čovek na činjenicu da se živi, da je život neprestana borba. Vanji su neizvesnost, selidbe i predrasude postale svakodnevica i gotovo normalna pojava. Postavlja se ključno pitanje: Da li čovek može da se izbori sa uskraćenom ljubavi? Majčinska ljubav, roditeljska ljubav, bez nje – odraste se već nekako, ali sa puno ožiljaka. Deca bez blizine roditelja imaju osećaj da su sami, bez obzira koliko se neko trudi oko njih.Zorica ovde opet, kao i u prethodnim romanima, nezaboravno opisuje sitne detalje u kući, igru svetlosti po prostorijama, miris dunja, zidove okrečene bledozelenom bojom, nameštaj od isprepletenog lakovanog pruća… na zidu uramljene slike… krevet zategnut – u potpunosti prenosi pozitivnu energiju jednog toplog porodičnog doma. Dinamika, iščekivanja susreta sa majkom Verom osnovna je karakteristika ovog romana, koji je prožet ljudskom svakodnevicom, preživljavanjem, dilemama, nedoumicama, a pre svega misaonim preokupacijama i nadom.
Zorica završava roman konstatacijom: Ono što ću zateći neka bude moja želja koja je predugo spavala držeći me zarobljenu u nadi. Ipak, ako to ne bude ono čemu se nadam, znam da ono što me čeka kod kuće nije pusta iluzija već jednostavno moj razlog za život – i ja u njemu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Čigoja; 2017; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 152 str.; 978-86-531-0345-3;