knjizara.com
Tito i drugovi - II deo

Jože Pirjevec (autor)

Tito i drugovi - II deo
rasprodato

Ko je bio Josip Broz Tito i šta je stajalo u pozadini uspeha predsednika Jugoslavije? Analiza uglednog istoričara Jožeta Pirjeveca u kojoj se neke od činjenica u javnost iznose prvi put.
U Jugoslaviji i u svetu napisano je više stotina knjiga o Titu. Pirjevčevo delo Tito i drugovi nije samo još jedna knjiga o Titu: to je do sada najkompletnija studija o njemu, uporediva sa velikim istorijskim biografijama vođa ruske revolucije Isaka Dojčera. Takvom j

e čine izvori na kojima se temelji, pomna rekonstrukcija vremena i prostora koji su bili dati Titu, odnosno jugoslovenskoj komunističkoj eliti; analiza Titove ličnosti, kao ključne ličnosti revolucije, njena idejna i psihološka struktura.
Tito je bio i ključni činilac idejne kohezije, garant onih granica do kojih je stigla revolucija. Na tim granicama je stajala stara garda. Istorijska četvorka se krunila, ali niko, uključujući i Đilasa, nije ponudio alternativu. Uključujući i mladu gardu, kako Prijevec naziva nosioce reformatorskih tendencija u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji početkom sedamdesetih godina prošloga veka. Pirjevčeva studija daje odgovor na pitanje zašto je to tako. (Iz predgovora Latinke Perović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Tito , Jugoslavija , Komunizam
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Laguna; 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 511 str.; 978-86-521-1410-8;