knjizara.com
Svetkovina

Magdalena Blažević (autor)

Svetkovina
719 din
Stara cena: 799 din
U korpu

Svet Svetkovine sastavljen od života žena koji neskriveno srljaju prema katastrofi, smešten u neimenovane gradove i sela Bosne pre, za vreme i posle rata. Naratorkino hiperrealistično, antipastoralno oko vidi sve one pukotine i rasede u životima ovih žena koje često previđamo maštajući o jednostavnosti prošlih života – junakinje se najčešće nalaze u bezizlaznim situacijama prouzrokovanim životom patrijarhalne sredine, krutim pravilima zajednice, ali i otkrivanjem seksualnosti i putenosti koja ih vodi u propast. U ovom magijskom,

tradicionalnom i strašnom svetu otkrivamo iskustva žena, junakinja i žrtava koje bivaju ubijene, silovane, ubijaju svoju tek rođenu decu, zavode tuđe muževe, bivaju ostavljene, ili dižu ruku na sebe. One su te koje uvek naprave tu jednu kobnu grešku, a pitanje koje se kroz celu knjigu provlači jeste da li je njihov život od samog početka jedna vrsta greške – usuda u jednom zatvorenom društvu koje ne dozvoljava da se napravi pravi izbor. Tuga, nesreća i grubost ovih priča isprepletana je sa životom biljaka koje kroz knjigu cvetaju, zru i venu u svojoj lepoti, kao i životima reka koje nose sve, dalje od nesreće koja boravi na obalama.
Ana Pejović

Magdalena Blažević (…) žestoko probuđenim vulkanom bljuje lavu prikrivenih i sramotnih istina koje nijedna povijest i nijedna crna kronika ne želi zapamtiti jer su previše grube, previše tužne, i previše se često ponavljaju.
Davor Šišović, Glas Istre

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kontrast; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm;