knjizara.com
Stare i nove mrvice iz pravoslavnih srpskih manastira
1979-2000

Vladeta Jerotić (autor)

Stare i nove mrvice iz pravoslavnih srpskih manastira
880 din
U korpu

Ova knjiga predstavlja zapise Vladete Jerotića nastali na putovanjima i posetama manastirima kojima je Jerotić, sa svojom suprugom Jelenom, vodio najpre pedesetih godina, a zatim u poslednjim dvema decenijama prošlog veka.
„Sve mi se više čini da svi ateisti, pa i agnostičari sa prvenstveno materijalističkim pogledom na svet, ne žele da prepoznaju svoje grehe, ili, i kada ih prepoznaju, ne žele da se kaju. Bogu se ne možemo ni približiti bez uvida u svoju slabost i grešnost. Nije Bogu potreban taj uvid, već nama, ljudima. On jedino od nas očekuje ljubav kao slobodan ljudski odgovor na nepojamnu i bezgraničnu Božju ljubav. A do ljubavi ne m

ožemo nikad doći dok smo gordi, moćni, vlastoljubivii slavoljubivi, sebični i dovoljni sami sebi.“

Vladeta Jerotić je rođen 1924. godine u Beogradu u kome je završio gimnaziju i medicinski fakultet.Specijalizirao je neuropsihijatriju, a u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja bolnice „Dr Dragiša Mišović“. Od 1985. kao profesor po pozivu predaje Pastirsku psihologiju i medicinu na Teološkom fakultetu u Beogradu.
Jerotić je razvio obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti religije i psihoterapije i filosofije i psihijatrije. Takođe je održao predavanja iz psihijatrije, religije i književnosti u gotovo svim većim gradovima Jugoslavije.
Od 1984. godine Vladeta Jerotić je član Udruženja književnika Srbije, a redovan je član Medicinske akademije i dopisni član Srpske akademije nauka.

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je 4. septembra 2018.godine u Beogradu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik , Pravoslavlje , Pravoslavna crkva
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Partenon; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 134 str.; 978-86-7157-780-9;