knjizara.com
Sabor junaka
preci, naši oslobodioci iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka

Petar Žebeljan (autor)

Sabor junaka
679 din
Stara cena: 799 din
U korpu

Preci, naši oslobodioci iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka
Srbija je mala zemlja u kojoj su živeli veliki ljudi. Sećanja na njih čuvaju se u dragocenim pisanim dokumentima i književnim delima, ali i u bogatom narodnom stvaralaštvu, posebno u epskoj pesmi. Međutim, generacije koje dolaze sve ređe posežu za tim izvorima. A oni nam pružaju vredan nauk o tome kako kroz život valja uspravno ići i biti odgovoran prema onima koji uz nas stasavaju ili će doći posle nas. Otuda knjiga Sabor junaka.
Knjiga je namenjena mladima, ali i svima koji požele da saznaju ponešto iz naše bogate i burne prošlosti, pre svega iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka. U njoj se nalaze

priče o slavnim ličnostima, ali i onim manje poznatim, čija nas dela ispunjavaju divljenjem. U knjizi ima uzvišenih primera junaštva i primera gostoljublja, istinoljublja, velikodušnosti, milosrđa, kao i umnih reči nepismenih seljaka, zaboravljenih narodnih običaja i mnogo iskustvom stečene mudrosti.
U pričama, anegdotama, sećanjima, u predanjima i legendama, istorijskim spisima i pesmama, saznaćemo ko su bili i kakvi su bili ti naši preci, kakvo je bilo vreme i kakve su bile prilike u kojima su živele ličnosti koje čija dela nikada nećemo zaboraviti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi srpski ustanak , Srbije novog veka , Prvi srpski ustanak
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Laguna; 3. izdanje, 2022; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 326 str.; 978-86-521-3088-7;