knjizara.com
Romansa sa Senkom
skrivena moć tamne strane ljudske duše

Koni Zvajg, Stiv Volf (autor)

Romansa sa Senkom
2720 din
Stara cena: 3200 din
U korpu

Mračna pećina nesvesnog u svakom od nas čuva naša zabranjena osećanja, tajne želje, stvaralačke impulse. Vremenom te mračne „sile“ počinju da žive vlastitim životom, obrazujući lik koji tek intuitivno prepoznajemo: Senku. Ona je poput nevidljivog blizanca, stranca koji se nalazi u nama, a opet nije mi. Kada je na delu u sferi javnog života, vidimo kako se naše vođe, poput heroja-razbojnika, s božanskih visina srozavaju u skandal i sramotu. U običnom, svakodnevnom životu, osećamo kako nas preplavljaju gnev, opsesija i sram ili kako postajemo žrtvom autodestruktivnih laži, zavisnosti ili depresije. Sva ta ispoljavanja Senk

e upoznaju nas s Drugim, tom moćnom silom koja prkosi svim našim naporima da je obuzdamo i kontrolišemo.
Senka, međutim – a to u ovoj knjizi pokazuju jungovski terapeuti Koni Zvajg i Stiv Volf - može da bude i izvor emocionalnog bogatstva i vitalnosti, a njeno priznavanje put koji vodi isceljenju i istinskom, autentičnom životu. Ona je, naime, neophodna za ostvarenje celovitosti ličnosti, koje bez naših negativnih osobina naprosto nije moguće. To je lako reći, ali se, posmatrano s etičkog stanovišta, zapravo radi o ogromnom problemu - problemukoji je toliko težak da je jedino rešenje koje praktično poznajemo ono da pred njim zatvorimo oči. Videti Senku – sresti se s njom - jeste prvi korak. Naučiti živeti sa Senkom – ući u romansu s njom – izazov za ceo život. To znači odgonetati poruke kodirane u događajima svakidašnjeg života i na taj način sticati svest, supstancu i dušu. Rad na Senci zapravo je rad na duši.

Radeći na Senciučimo da dešifrujemo njene kodirane poruke i otkrijemo njene jedinstvene obrasce i ciljeve, te tako postajemo sposobni da deaktiviramo negativne emocije, ovladamo zabranjenim ili izgubljenim osećanjima, svesrdnije prihvatimo sebe, zacelimo rane od izdaje, preispitamo i obnovimo svoje ljubavne i prijateljske odnose, razvijemo saosećanje s drugima i pronađemo smisao u svojoj patnji: jednom reči, da razvijemo dublju samospoznaju i samosvojnost.

Učenja Karla Junga i Džejmsa Hilmana, te bezvremeni grčki mitovi i univerzalne arhetipske predstave, na kojima su autori zasnovali svoj inovativni pristup Senci, obogaćeni su ovoj knjizi obiljem primera iz njihove analitičke prakse. Oni su uspeli da pokažu da Senka nije ni greška ni mana, već deo prirodnog reda onoga ko mi jesmo. A to nije problem koji moramo da rešimo; to je misterija s kojom treba da se suočimo. Senka je, naime, jedina koja zaista zna zašto dobri ljudi ponekad čine loše stvari.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihoanaliza , Arhetip
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Fedon; 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 430 str.; 978-86-86525-74-1;