knjizara.com
Roman o poraženima

Milan St. Protić (autor)

Roman o poraženima
719 din
Stara cena: 799 din
U korpu

Ovo je pripovest o pobeđenima u građanskom ratu. O bivšima. Jeste pripovest, ali nije istorija. Nije ni fikcija. Nešto između. Pisana je na osnovu mnoštva usmenih i zabeleženih svedočanstava učesnika i očevidaca. Posmatrača i savremenika. Analitičara i hroničara. Razume se – i nemalog broja pisanih izvora. Onih arhivskih. I onih istoriografskih. I onih memoarskih.

Ova knjiga, dočim, ne pretenduje na objektivnost. Ne bavi se istorijskim dokazima i ne koristi istorijski metod. Ne zanima se za rekonstrukciju događaja i uloga pojedinaca u njima. Ne zadovoljava se onom trivijalizovanom „istinom“ kojom se opterećuju loši povesničari.

U njenom središt

u nalazi se čovek, njegovo dobro i njegovo zlo. Drugačije kazano, traganje za ljudskim porivima što teraju na činjenje zla (ili činjenje dobra) drugom čoveku. Iz koje mračne dubine ljudske psihe dolazi čovekova mržnja, osveta, pohlepa, zavist, netrpeljivost, a iz njih – ubilački nagon?

U isti mah, ovo je roman o Beogradu u jednom prohujalom trenutku, kratkom kao treptaj oka. Ali presudnom i sudbonosnom. I kobnom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2021; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 303 str.; 978-86-10-04039-5;