knjizara.com
Prijatelj: roman

Tifani Tavernije (autor)

Prijatelj: roman
890 din
U korpu

Tifani Tavernije, ovim romanom i svojim, naizgled, jednostavnim stilom, priziva čitaoca i vodi ga na put samopreispitivanja, skidajući nebrojene slojeve ne samo sa svojih likova, već i sa onog ko knjigu drži u rukama.

Nakon što se Tijeriju pred očima odigra filmska scena hapšenja njegovih komšija, počinje istinska romaneskna nit koju, zajedno sa Tijerijem, razmotavamo, svraćajući, kako u njegovu, tako i u našu sopstvenu prošlost.

Gi, č

ovek kom se toliko divio, kog je voleo i bio mu prijatelj samo sekund kasnije postaje simbol laži i obmane, ljudske zaslepljenosti, ali ujedno i okidač za upliv u sopstvenu (pod)svest u kojoj su, moguće, skrivena baš takva čudovišta.

Sva krhkost čoveka izražena je u ovom romanu Tifani Tavernije. Pojam krivice i osude, zločina i kazne, imaće samo fizičku manifestaciju i liku Gija, ali ono što je zaista važno, ostaje skriveno u ljudskoj nutrini.

„Jednostavan i jasan stil Tifani Tavernije začuđuje na prvi pogled. U stvari, on proizilazi iz njene želje da posmatra drugog u svoj njegovoj krhkosti, nespretnosti i zbunjenosti. Upravo zato što je izabrala da se usredsredi ne na ubicu, već na onog koji je ubicu obožavao, Tifani Tavernije osujećuje sva naša očekivanja. Zbog toga je ovaj roman nemoguće ispustiti iz ruku.“

LIRE MAGAZINE LITTÉRAIRE, Gladys Marivat, mart 2021

„Napetost, ritam, sve u ovom romanu će vas progutati, a zatim će vas, zadihane i ganute tim čovekom gurnutim u ponor do krajnjih granica, ispljunuti napolje.“

Odabrana knjiga knjižare DURANCE (Nant)

Spisateljica se posvećuje unutrašnjem svetu svog junaka, opisujući „vihor koji se sa zida na zid survava”. I uspeva – kakvo majstorstvo! – da skrene pažnju čitaoca sa senzacionalnog na banalnost skrivenih drama koje jedan događaj iz crne hronike slučajno otkriva.

LE MONDE DES LIVRES, Zoé Courtois, januar 2021

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2022; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 221 str.; 978-86-515-1920-1;