knjizara.com
OZNA: represija komunističkog režima u Srbiji - 1944-1946
dokumenti

Nemanja Dević, Srđan Cvetković (autor)

OZNA: represija komunističkog režima u Srbiji - 1944-1946
3850 din
U korpu

Decenijama se ćutalo o najmonstruoznijim zločinima Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA), najviše u periodu od 1944–1946. Od kraja osamdesetih godina 20, a posebno u prvoj deceniji 21. veka, o Ozninim zločinima se pričalo i pisalo, ali su i dalje nedostajali dokumenti. Knjiga pred Vama će sve to promeniti.
OZNA: dokumenti o političkoj represiji u Srbiji 1944–1946. je knjiga deklasifikovanih dokaza koji nedvosmisleno ukazuju na stravične dimenzije državne represije za vreme komunizma. Knjiga je nastala kao plod dugogodišnjeg posvećenog rada Srđana Cvetkovića i Nemanje Devića na otkrivanju i dokumentovanju komunističkih zločina.
Autori su detaljn

o pregledali sve dostupne arhive u Srbiji. Među ogomnom količinom nesređene i tek nedavno deklasifikovane građe oni su mukotrpnim radom pronalazili dokumenta sa zvaničnim naredbama za streljanje potpuno nedužnih ljudi. Oznaši su ubijali i zatvarali sve one koji bi mogli biti pretnja komunističkom režimu.
U brojnim srpskim gradovima i varošima, pokazuju ovi dokumenti, ratni gospodari života i smrti ustremili su se na sveštenike, trgovce, privrednike i građansko društvo u celini. Od posledica delovanja OZNA-e Srbija se još uvek nije oporavila.
Sada je istina izašla na videlo. Vreme je da žrtve progovore.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: OZNA , UDBA
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Catena Mundi; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 26 cm; 558 str.; 978-86-6343-117-1;