knjizara.com
Nevidljivi partneri
kako anima i animus u svakome od nas utiču na naše partnerske odnose

Džon A. Senford (autor)

Nevidljivi partneri
1100 din
U korpu

Ko su naši “nevidljivi partneri” i kako da ih upoznamo? Kako anima i animus utiču na naš izbor životnog partnera – neka su od pitanja sa kojima se u knjizi bavi Džon Senford, jungijanski analitičar.
Rasprava o muškarcima i ženama, o prirodi muškog i ženskog, u svim vremenima je pobuđivala naš interes, a naročito to čini u vremenu u kojem živimo, kada muškarci i žene, kao nikada do sada, pokušavaju da razumeju sebe, i kada se uloge polova i njihovi međusobni odnosi preispituju. To je, takođe, tema od praktičnog značaja, koja obećava da će nam pružiti korisne informacije koje možemo da primenimo direktno na sebe i na međuljudske odnose u koje stupamo. U ovoj oblasti leži jedan od naj

važnijih doprinosa švajcarskog psihijatra Karla Gustava Junga (Carl Gustav Jung). Svojim konceptima anime i animusa Jung je pružio jedinstven doprinos našem razumevanju sebe samih, kao muškaraca i žena.
Ovo je knjiga za sve koji žele da steknu bolje razumevanje sebe i svojih odnosa. Podjednako je namenjena ljudima koji nisu prethodno upoznati sa Jungovim idejama o muškom i ženskom kao i onima koji već poseduju znanje iz jungovske psihologije i mogu biti zainteresovani za najvažnije rasprave o toj temi, a čiji ishodi još nisu opredeljeni. Baveći se pitanjem muškog i ženskog, u konačnoj analizi mi govorimo o ljudskoj duši, a o njoj mnogo toga tek treba da bude otkriveno.

ANIMA I ANIMUS: NEVIDLJIVI PARTNERI U SVAKOM ODNOSU
• Koje su ženske, a koje muške dimenzije duše?
• Kako nevidljivi partneri utiču na našu seksualnost?
• Zašto imamo moć slobodnog izbora tek kada postanemo psihološki svesne osobe?

Kada se u partnerske muško-ženske odnose umešaju anima i animus, naši moćni „nevidljivi partneri“, onda ljudski partneri dobijaju božanske odlike, koje vremenom izblede ili se čak preobrate u demonske. Zato je važno da upoznamo ove nesvesne drugopolne arhetipske figure u nama i njihovu pravu ulogu.
Prof. dr Žarko Trebješanin, psiholog

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međupolni odnosi , Psihologija polova
Ostali naslovi iz oblasti: Popularna psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 163 str.; 978-86-6423-065-0;