knjizara.com
Nađi me

Andre Asiman (autor)

Nađi me
841 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Postoje pisci koji odlično pišu o ljudima koji verovatno nikada ne bi čitali njihove knjige i na taj način daju glas onima koji se ne čuju. Postoje i oni koji pišu za obrazovane čitaoce, ljude koji uživaju u umetnosti, muzici i književnosti. Andre Asiman je takav pisac. Romani kakve on piše više nisu u modi, ali mu je roman ,,Zovi me svojim imenom”, ljubavna priča o sedamnaestogodišnjem Eliju i Oliveru koji je od njega stariji desetak godina, ipak doneo slavu i doživeo jednako uspešnu ekranizaciju.
Elio i Oliver se pojavljuju i u novom romanu, iako je Elio (koji je sada pijanista) u prvom delu knjige pozadinski lik, a Olivera ni nema.
,,Nađi me” po

činje susretom u vozu na putu od Firence do Rima. Narator je Samjuel, Elijov otac, istoričar i kritičar umetnosti koji putuje kako bi održao predavanje i sreo se sa sinom. On sreće Mirandu, mladu ženu koja je krenula u posetu svom ocu, i sa njom započinje razgovor. Asiman nam, dosta smelo, pruža uvid u romansu koja se može definisati kao kontroverzna. Ona počinje razgovorom koji istovremeno istražuje i otkriva. Kada Samjuel dobije poruku od sina koji pomera sastanak, Miranda ga poziva da joj se pridruži na ručku u stanu njenog oca. Na putu svraćaju do prodavnice a onda šetaju po Rimu, posećuju stara zdanja i razgovaraju unedogled. Kasnije će, naravno, otići malo dalje od razgovora i kada ih Elio poseti narednog dana, biće oduševljen jer vidi svog oca podmlađenog i zaljubljenog. Asiman divno oživljava Rim – njegova ljubav prema ovog gradu prenosi se na ljubav koja se razvija između Samjuela i Mirande.
Elio je narator drugog dela romana koji je smešten u Parizu, gde će imati aferu sa starijim muškarcem dok i dalje žudi za Oliverom (koji dobija glas u trećem delu romana). Oliver je oženjen i ima decu, ali čitaoci koji su zavoleli prvi roman sigurno žele da znaju da li će se on i Elio ponovo ujediniti. Moraće da pročitaju knjigu kako bi to otkrili, iako je naslov prilično sugestivan.
Roman se bavi potrebom za ljubavlju, neophodnošću ljubavi. ,,Ljubav je laka”, kaže Samjuel Eliju, ,,da bi voleo i verovao potrebna ti je hrabrost, a nju nema svako. Naučio sam te kako da sačuvaš sećanja kada vreme stane, ali ta sećanja nisu bitna ako se ne ogledaju u nekome koga voliš. U suprotnom ostaju u tebi i ili te izjedaju čitavog života, ili, ako imaš sreće – a malo je tako srećnih – možeš da ih preneseš kroz umetnost, u tvom slučaju kroz muziku.” Ili, može se reći, u Asimanovom slučaju, kroz pisanje fikcije.
Asiman uživa u svojim likovima, stalo mu je do njih. Zato poziva čitaoca da mu se u tim osećanjima pridruži. On nije u skladu sa vremenom jer veruje da ljubav ima moć da transformiše i jer piše o sreći i ljubavnim jadima s nežnom empatijom. Baš kao i mnogo pisaca današnjice, Asiman predaje komparativnu književnost na fakultetu. Njegovi studenti zaista imaju sreće.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ljubavni
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Štrik Publishing House; 2. izdanje, 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 241 str.; 978-86-89597-34-9;