knjizara.com
Mladen – Balkan 1943–1947 PREŽIVETI

Mihailo Vukas (autor)

Mladen – Balkan 1943–1947 PREŽIVETI
765 din
Stara cena: 900 din
U korpu

Vukasov Mladen, datiran doživljajem ratnim, u okvirima svih predela gde ga je autor doveo, istinito i smelo doziva dobrotu. Pomenimo da se i u ovom delu pokazala Vukasova ljubav ka prirodi, svaka šuma njegov je zavičaj, a opisi mu dana i noći, susreti ljudi i životinja itekako poseduju moć životnog, autentičnog treperenja.
Ima u ovom delu koje priča o životu i smrti nešto od iskonske gorčine i patnje čovekove, srećemo vekovni napor srpskog čoveka da spasi sebe i vlastiti narod od zatiranja. Ali ono što knjizi daje neku čudesnu prosvetljenost u razumevanju čovekovih moranja jeste pričanje o sudbini čoveka kao pojedinca, poimanje njegove udesnosti u raljama istorije. U našoj umetničkoj

književnosti, onoj koja ima ratna zbivanja za temu, retke su stranice opisa takvih stradanja i dizanja, prikazi ljudske muke i tragedije čitavog jednog naroda. Mnoge stranice Mihaila Vukasa govore o njegovom prefinjenom daru za kazivanje, a lično bih izdvojio opise odnosa čoveka sa psima i vukovima koji su zaista impresivni i deluju čitaocu neponovljivo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 284 str.; 978-86-515-1684-2;