knjizara.com
Metodologija društvenih nauka

Miloš Bešić (autor)

Metodologija društvenih nauka
3000 din
U korpu

Metodologija društvenih nauka, koju je napisao kolega Bešić, predstavlja značajan doprinos metodološkoj literaturi u društvenim naukama u Srbiji, ali i na čitavom našem govornom području. Potrebno je kazati da je reč o savremenom udžbeniku kakav se retko može naći na našim prostorima. Udžbenik je sveobuhvatan, jasan, koristan i napisan na veoma savremen način. Tekst je slojevit i može se koristiti u celini ili po delovima, zavisno od interesovanja i znanja čitaoca.
Prof. dr Mirjana Vasović

Materija u udžbeniku izložena je sistematski, što je veoma važno za njegovu upotrebu, koja bi trebalo da bude prevashodno udžbeničkog karaktera. Određeni delovi koji se

tiču analize podataka obiluju primerima, što je veoma dobro sa stanovišta usvajanja važnih znanja kada je reč o ovim aspektima. Udžbenik ima i posebnu vrednost zato što daje jasna uputstva u pogledu određenih koraka koje je moguće sprovoditi kada se svaki od metoda u praksi primenjuje. Iako je prevashodno namenjena studentima, ovu knjigu mogu koristiti i naučni radnici i istraživači kojima nedostaju određena znanja o pojedinim metodima i tehnikama istraživanja.
Prof. dr Dragan Popadić

Udžbenik je jedinstven po svojoj obuhvatnosti, naročito kada je reč o trećem delu, u kome su prezentovani najnoviji statistički metodi, koji su kod nas retko i nedovoljno zastupljeni u sličnim udžbenicima. To se pogotovo odnosi na multivarijantne metode, kao i one koji do pojave ovog udžbenika uopšte nisu bili zastupljeni u našoj literaturi, npr. strukturalno modeliranje i hijerarhijsko linearno modeliranje. Značajne inovacije prof. Bešić je izneo i u analizi kvalitativnih pristupa u društvenim naukama, u analizi sadržaja i, naročito, u analizi diskursa – temama koje veoma retko možete naći u našoj literaturi sa stanovišta njihovog metodološkog tretmana.
Prof. dr Borislav Đukanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Metodologija , Filozofija nauke
Ostali naslovi iz oblasti: Društvene nauke

Izdavač: Akademska knjiga; 2019; Broširani povez; latinica; 26 cm; 420 str.; 978-86-6263-280-7;