knjizara.com
Ličnost protiv stranke
ogled iz političke filosofije

Milan Petrović (autor)

Ličnost protiv stranke
1100 din
U korpu

Ogled Ličnost protiv stranke omeđen je sudbinama pet velikih političkih ličnosti: Ota fon Bizmarka, Vudroa Vilsona, Frenklina Ruzvelta, Mahatme Gandija i Nikole Pašića. Njima pripada izuzetno mesto u političkoj filosofiji i istoriji. Jer, oni su bili „katehoni“, „interceptori“, koji su zadržavali dolazak nihilizma u njegovim različitim pojavnim oblicima. Njihova misija radi spasa ili unapređenja opšteg dobra u konkretnoj situaciji, prema piščevom sudu, predstavljala je suprotstavljanje univerzalizmu i tiraniji.
Bizmark se borio protiv univerzalizama: austrijskog, francuskog, rimokatoličkog i socijaldemokratskog. Vilson i Ruzvelt bori

li su se protiv nemačke međunarodne tiranije, Ruzvelt takođe i protiv plutokratskog „mnoštva despota“ koji su mahali zastavom liberalne demokratije. Gandi je u ime rodoljubivog nacionalizma ustao protiv engleskog univerzalizma. Pašić se borio protiv austrijskoga univerzalizma i domaće kraljevske tiranije. (Miloš Prica)
O autoru knjige
Milan Petrović rođen je 1947. godine u Šapcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao. Sada je redovni profesor u penziji Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Objavio je osam knjiga kao autor i koautor i preko stotinu studija i članaka iz ustavnog, upravnog i građanskog prava, kao i opšte teorije (filosofije) prava i države. Preveo je sa nemačkog dvotomnu knjigu Karlhajnca Dešnera Politika rimskih papa u 20. veku. Član je Udruženja književnika Srbije po pozivu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija politike
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Catena Mundi; 2020; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 528 str.; 978-86-6343-131-7;