knjizara.com
Lađa francuska Mihajla J. Zastavnikovića

Dejan Tomić (autor)

Lađa francuska Mihajla J. Zastavnikovića
810 din
Stara cena: 900 din
U korpu

„Kada iza velikog događaja ostanu književna dela koja o njemu svedoče, istorijska istina često biva podvedena pod sumnju kako se umetničkom delu ne može prilaziti kao čistoj realnosti iako je realističko slikanje stvarnosti zapravo preslikavanje objektivnih datosti. Pa ipak, može se reći to je fikcija. U jednoj ravni, istorija je fikcija, ma kako počivala na istinitim činjenicama, jer narativ koji oživljava je proizvod duha i imaginacije. No, istina je i da zaboravljamo ljude koji su činili dela na opštu polzu, kao što je to činio Mihajlo J. Zastavniković.

U slučaju Za

stavnikovića koji je prošao golgotu po gudurama Albanije i stigao do Korzike, imamo saučesnika zbivanja koja opisuje, dakle koji izravno izveštava snagom očevica i sa osećajima stradalnika u čije ime govori.

Ova svedočenja o vremenima strašnim i slavnim, na koje nas Dejan Tomić podseća kroz oživljavanje lika i dela Mihajla J. Zastavnikovića, imaju mnogo veći značaj od samo literarnog i istorijskog. Njihova snaga je i u dokumentovanim uvidima, u otkrivanju duše i svesti čoveka koji je na prvoj borbenoj liniji i čije budno oko beleži slavne i neslavne trenutke sa bojišta i pozadine gde se čovek potvrđuje u uzvišenom ili se srozava do dna.“
Iz predgovora mr Milice Jeftimijević Lilić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2018; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 263 str.; 978-86-515-1392-6;