knjizara.com
Kratka rasprava o Bogu, čoveku i njegovoj sreći

Baruh Spinoza (autor)

Kratka rasprava o Bogu, čoveku i njegovoj sreći
rasprodato

Kratka rasprava o bogu, čoveku i njegovoj sreći naslov je holandske verzije, inače izgubljenog latinskog originala, rukopisa dela,dvadesetpetogodišnjeg Spinoze koju je sačinio izvesni amsterdamski hirurg, ali je postala dostupna - pre ne mnogo više od stotinu godina. Izvan svake sumnje je da ovaj tekst, čija je namena kao ezoteričnog spisa poslužila autoru buduće i glasovite Etike. Poput aidememoirea, sinopsisa ili skice pri  pisanju ovoga dela nije zastupljen „geometrijski red izlaganja", ali su pojmovi one najviše opštosti - pojmovi s kraja puta filozofovog istraživanja - našli u njemu svoja gotovo konačna određenja. Iz rakursa nekolik

o apstrakcija toga vida, prvenstveno onih koje se tiču zamisli „modusa", „atributa, „supstancije",  obrazlaže se ovom prilikom jedan broj karakternih crta koje se čine nezaobilaznim i onda kada valja proslediti izvorna pregnuća „mladog Spinoze" iz dela koje je pred nama.
Pogled na svet, odista najređe vrste, označen je kao spinoizam. radicija suštinski obnovljenog filozofsko-naučnog mišljenja inaugurisana kartezijanstvom, u slučaju Spinozine misli, posvedočila je ponovljeno i na delu, da je celinu postojećeg moguće koherentno promisliti, a da se kod nekih izvorno bitnih momenata u potpunosti zaobiđe. Izmena u svojstvima stvari, prizivala je druge kategorije ovih pojmova, što je na kraju krivilo i beskrajno umnožavalo moguću sliku sveta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Praktična filozofija , Etika
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Dereta; 2011; Broširani povez; latinica; 17 cm; 136 str.; 978-86-7346-838-9;