knjizara.com
Kratka istorija mita

Karen Armstrong (autor)

Kratka istorija mita
rasprodato

Edicija Mitovi počinje Kratkom istorijom mita Karen Armstrong, sažetim ali studioznim istraživanjem o mitu, i to od njegovog nastanka pa do pitanja zašto nam je mit još uvek potreban.

Istorija mita ujedno je i istorija čovečanstva. Mitologija, kao i umetnost, proizvod je stvaralačke mašte koja nam kroz promene, iscepkanost i tragičnost sveta pomaže da uočimo nove mogućnosti. Mitovi nam pomažu da kosmos shvatimo kao nešto što ima smisla.

Geopoetika, zajedno sa još 33 (trideset tri) izdavača iz celoga sveta, od Severne i Južne Amerike, preko Azije i Australije, do svih delova Evrope – gradi ediciju Mitovi. Nosilac ideje od 1999. godine jeste škotski

izdavač Canongate. Ova serija knjiga sastoji se iz uvodne studije i kratkih romana (ili kraćih proznih formi) naručenih posebno za ovu ediciju. Od pisaca je zatraženo da po slobodnom izboru, kako god to žele, iznova ispričaju već postojeće i znane mitove iz bilo koje kulture sveta. Među autorima su najveća i najzanimljivija imena savremene svetske književnosti. Planovi su da edicija potraje makar do svoje stote knjige.

Dakle, izvornici prevoda na srpski jezik potiču iz rukopisa, a ne objavljenih knjiga, i projekat edicije Mitovi redak je i originalan poduhvat u međunarodnom izdavačkom zajedništvu.

Vladislav Bajac

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mit
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Geopoetika; 2005; Broširani povez; latinica; 17 cm; 115 str.; 86-7666-076-X;