knjizara.com
Komunikologija

Vilem Fluser (autor)

Komunikologija
1540 din
U korpu

Knjiga KOMUNIKOLOGIJA sastoji se iz dve serije predavanja održanih u Francuskoj 70-ih godina. U njenom fokusu su dijalog i diskurs, odnos tekstova i slika kao i inicijalni koncept tehničkih slika i tehničke imaginacije. Na početku 21. veka Fluserove ideje o arhiviranju, čuvanju i distribuciji informacija i one o sećanju, komunikaciji i dijalogu postaju nezaobilazne za sve one koji se bave digitalnom kulturom, antropologijom i arheologijom medija i digitalnom humanistikom.

Komunikacija (communicatio) i zajednica (communitas) u neraskidivoj su vezi. Isti

koren reči (commun, zajedničko) upućuje na to da se ljudska zajednica uvek konstituiše u nekakvoj komunikaciji, u saopštavanju nekakvih sadržaja, u interakciji. Komunikacija, međutim, počiva na izvesnim pravilima, na kodovima koje valja poznavati, pa u onoj meri u kojoj komunikacija konstituiše zajednicu, sama zajednica određuje načine komunikacije.Klasično delo Vilema Flusera Komunikologija nastoji da pronikne u kodove komunikacije, u pravila igre koja konstituišu kako komunikaciju, tako i samu ljudsku zajednicu.

Vilem Fluser spada među najuticajnije mislioce medija, kulturne teorije i filozofije komunikacije u drugoj polovini 20. veka. Kao mislilac u egzilu, emigrant i poliglota, Fluser je pisao i objavljivao na četiri jezika, ali je njegova filozofija dugo ostala nepoznata izvan malog kruga onih koji su se bavili teorijom medija, komunikacija ili digitalnom umetnošću.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Komunikacija , Komunikologija
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Fakultet za medije i komunikacije - Univerzitet Singidunum; 2015; Broširani povez; latinica; 22 cm; 315 str.; 978-86-87107-35-9;