knjizara.com
Ko je pojedinac?
genealoško propitivanje ideje građanina

Adriana Zaharijević (autor)

Ko je pojedinac?
rasprodato

Knjiga „Ko je pojedinac? Genealoško propitivanje ideje građanina“ odigrava se u 19. veku, u viktorijanskoj Engleskoj. Pitanje koje u naslovu postavlja donekle je apsurdno kako na nivou svakodnevnog jezika, tako i u ravni političke filozofije. Reklo bi se da je pojedinac osnovna jedinica političkog mišljenja, kategorija primenjiva na svakoga. Pažljivim čitanjem arhivske građe – od zakona kojima se proširivalo pravo glasa, materijala koji su definisali značenje pola i klase, do reformskih priručnika i izveštaja kraljevskih komisija – pokazuje se da ovaj odgovor nije i ne treba da bude samorazumljiv. U specifičnom trenu

tku u kojem dolazi do preokreta u razvoju države, transformacije političkog i širenja slobodnog tržišta, pojedinca je bitno odlikovalo pravo na privatnost i moć da učestvuje u izgradnji javnosti. „Mali ljudi“ i žene u takvim strukturnim okolnostima nisu polagali pravo na zvanje pojedincem.
„Ko je pojedinac?“ je knjiga koja se bavi određenim istorijskim trenutkom koji za nas danas nema samo istorijsku vrednost. Ona pruža temeljnu kritiku liberalne socijalne ontologije i osnov za razumevanje neuspeha identitetskih politika nastalih u tom okviru.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Socijalna etika
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Karpos; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 333 str.; 978-86-85941-96-2;