knjizara.com
Kapital u XXI veku

Toma Piketi (autor)

Kapital u XXI veku
4015 din
U korpu

Podela bogatstva jedno je od pitanja o kojem se danas često i živo raspravlja - međutim, šta zaista znamo o njegovom dugoročnom razvoju? Da li dinamika akumulacije privatnog kapitala neizbežno vodi ka koncentraciji bogatstva i moći u rukama nekolicine, kao što je verovao Karl Marks u 19. veku? Odnosno, da li ujednačavajuće snage rasta, konkurencije i tehničkog napretka spontano smanjuju nejednakosti i dovode do stabilizacije u naprednim fazama razvoja, kao što je tvrdio Sajmon Kuznec u 20. veku? Šta znamo o razvoju prihoda i imovine od 17. veka, i koje pouke možemo iz toga da izvučemo za 21. vek? Ovo su središn

ja pitanja na koja proslavljeni francuski ekonomista mlađe generacije Toma Piketi pokušava da odgovori u knjizi "Kapital u 21. veku", uvodeći u žižu debata dugo potiskivanu temu rasta nejednakosti u modernom kapitalizmu.

Knjiga Tome Piketija Kapital u XXI veku nije slučajno postala svetski bestseler. To je knjiga koja se bavi trenutno najakutnijim problemom svetskog kapitalizma: nejednakošću. Piketi, koji je već napisao ključne radove u ovoj oblasti, koristi obimni statistički materijal iz najrazvijenih zemalja da pokaže da je rast nejednakosti, ukoliko se ne preseče političkim akcijama kao što su viši porezi, imanentan kapitalizmu, naročito u periodu njegovog sporog rasta. Knjiga se obraća svakom obrazovanom čitaocu, ne neophodno ekonomisti, i čita se skoro kao istorijski roman.
Branko Milanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Politička ekonomija
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Akademska knjiga; 2015; Tvrd povez; latinica; 23 cm; 640 str.; 978-86-6263-075-9;