knjizara.com
Između srpa i čekića 1 - Likvidacija "narodnih neprijatelja" - 1944-1953

Srđan Cvetković (autor)

Između srpa i čekića 1 - Likvidacija "narodnih neprijatelja" - 1944-1953
rasprodato

Cvetković je u ovoj knjizi uveo nekoliko važnih metodoloških i saznajnih novina. Ponudio je ubedljivu periodizaciju i analizu državne represije, koja je sasvim osobena. Druga osobenost Cvetkovićevog pristupa je njegova izrazita sklonost raznim vrstama sistematizacije. Svedok sam Cvetkovićevog naučnog žara i dorađivanja ovog rada, kao i otvorenosti za primedbe. Malo ko od mojih kolega je spremnije ispravljao i dopunjavao, a ta strast za saznanjem i spoznajom istine da se osetiti i na stranicama ove knjige.
Dr Pr

edrag Marković,istoričar

Cvetkovićevo inovativno i temeljno istraživanje predugo naučno neobrađene i izbegavane teme od izuzetne je naučne, društvene i političke važnosti, te ga preporučujemo najširoj čitalačkoj publici.
Dr Momčilo Pavlović,istoričar

Ova knjiga bila bi dostojna višegodišnjih pregnuća celih istorijskih instituta, a njen autor je, ipak, samo jedan čovek. Njegov podvig je utoliko veći, ako se zna da su se represijom komunista u državama bivše Jugoslavije, u kojima je crveni teror bio blaži i sporadičniji nego u Srbiji, bavili čitavi naučni timovi. Već prvim izdanjem knjige Između srpa i čekića Cvetković je zavredio pažnju ne samo naše naučne i stručne, već i šire društvene javnosti. Spasavajući od zaborava decenijama poricane i prećutkivane represije i zločine komunističkog režima, autor je vratio dostojanstvo hiljadama nevinih ljudi. Ovom studijom on ne samo nastavlja, već i ceo svoj projekat uzdiže u najuži krug najvećih dostignuća naše novije istoriografije. Zato drugo izdanje ove knjige predstavlja više od jedne vredne, izuzetne knjige. Ono je i pravi spomenik onima prema kojima je istorija bila nepravedna i nezaobilazni vodič za upoznavanje najzatravljenijih stranica srpske istorije 20. veka.
Pero Simić, publicista

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija , Komunizam , Političko nasilje , Totalitarizam
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2. izdanje, 2019; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 601 str.; 978-86-519-1923-0;