knjizara.com
Integrativna patogeneza hroničnih bolesti i starenja

Zoran L. Kovačević (autor)

Integrativna patogeneza hroničnih bolesti i starenja
1760 din
U korpu

Povod za pisanje ove monografije potiče od spoznaje da glavne hronične bolesti – metaboličke, kardiovaskularne, neurodegenerativne i maligne, od kojih umre oko 80% populacije, ostaju uglavnom nerešene i bez bitne inovacije u lečenju, a broj obolelih se iz godine u godinu povećava. Autor pokušava da koncept integrativnosti i homeostaze organa i sistema organa usmeri na integrativnost na nivou ćelija, a kao glavni inicijalni faktor koji pokreće i bitno utiče na pomenute procese, on naglašava ulogu disfunkcije mitohondrija koje su stožer ćelijske energetike.
Akademik Mi

odrag Čolić

Savremena nauka kao da je zaboravila stav i knjigu velikog patologa Rudolf-a Virchow-a koji je smatrao „da je čitava patologija – u stvari patologija ćelije”. Onovremeno se smatralo da Virchow preteruje, ali danas vidimo da se funkcija i patologija ćelije daleko više poznaje i da ima daleko veći značaj za organizam i njegove bolesti nego što se uobičajeno misli.
Akademik Vladimir Kanjuh

Ovo delo je po svemu i originalno i izuzetno, a iznad svega savremeno i aktuelno. Po stručno-literarnom pristupu i načinu na koji je pisano – ispred je epohe u kojoj je nastalo. Autor apostrofira jednu značajnu i evidentnu činjenicu, a to je izvanredan razvoj biomedicinske nauke uz „razočaravajuće malu” primenu tih saznanja u kliničkoj praksi i zdravstvu.
Akademik Bela Balint

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Starenje , Patogeneza
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Akademska knjiga; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 274 str.; 978-86-6263-463-4;