knjizara.com
Horizonti modernističkog romana

Predrag Petrović (autor)

Horizonti modernističkog romana
1089 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

U rasponu od Nečiste krvi Borisava Stankovića i Bespuća Veljka Milićevića do Romana o Londonu Miloša Crnjanskog i Omerpaše Latasa Ive Andrića, knjiga Predraga Petrovića opcrtava poetičke vidike srpskog romana u dvadesetom veku. Dok je na početku stoleća fokusiran na intimu usamljenog pojedinca koji oseća frojdovsku nelagodnost u kulturi, u godinama nakon Velikog rata roman svoju poetiku uspostavlja u kontekstu istorijskog sloma vrednosti. U drugoj polovini veka modernistički junaci suočavaju se s političkim i ideološkim izazovima, preispitujući izražajne mogućnosti i humanističku snagu književne reči u totalitarnom društvu.U komparativnim analizam

a Predrag Petrović prati kako romani Miloša Crnjanskog vode dijalog sa ruskom a Rastka Petrovića s američkom kulturom. Odnos romana i filma još jedna je značajna tema ove knjige u delu posvećenom poetici crnog talasa.

Prateći linije kontinuiteta u modernom romanu ova knjiga po­­se­bno naglašava dve: oblikovanje slike sveta kao pozornice – u ostvarenjima Andrića i Crnjanskog – i formiranje žanra kratkog romana – od Bespuća i Dnevnika o Čarnojeviću do Kišove Mansarde i Selimovićevih Tišina.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Čigoja; 2021; Broširani povez; ćirilica; A5; 248 str.; 978-86-531-0627-0;