knjizara.com
Geopolitika Srbije
položaj i perspektive na početku XXI veka

Dušan Proroković (autor)

Geopolitika Srbije
2376 din
Stara cena: 2640 din
U korpu

Monografija Geopolitika Srbije (treće dopunjeno i prošireno izdanje) predstavlja u svakom pogledu nesvakidašnje delo i do sada najsveobuhvatniju analizu geopolitičkog položaja Srbije. Pristupom koji promoviše dr Dušan Proroković sagledana je geopolitika Srbije, na način kako je to učinjeno od strane drugih autora na primeru još svega nekoliko zemalja, od Srbije značajno većih i u svetu uticajnijih.
Geopolitika je istorijska sinteza geografije, politikologije, strategije, ekonomije, nauke o religiji, etnologije, ideologije i sociologije. Sve dobija n

ovi smisao kada se stavi u geopolitički kontekst: vojne intervencije; česti međudržavni sporovi; složeni međuetnički odnosi u pojedinim regionima. Uobičajeno se navodi kako Balkan „proizvodi“ previše istorije. Geografski položaj je predodredio da prostor koji naseljava srpsko stanovništvo ima veliki geopolitički značaj. Razmatrajući ovo pitanje kroz političke, civilizacijske, populacione, ekonomske i bezbednosne faktore uticaja, autor daje preciznu ocenu pozicije u kojoj se Srbija nalazi, ali istovremeno i iznosi niz predloga kako se postojeći, nepovoljan geopolitički položaj, može u budućnosti popraviti.
Iako je prvo, dvostruko obimnije i sadržajnije izdanje Geopolitike Srbije doživelo veliki uspeh i kod čitalaca i kod kritičara, zbog (ne)prilika u kojima je priređivano drugo izdanje, dogovorom izdavača i autora odlučeno je da ono bude skraćeno i sažeto. Novo, prošireno i dopunjeno izdanje sačekaće neka bolja vremena. Sa jedne strane, skraćivanjem su iz studije izostavljeni teorijski i istoriografski deo, koji su, po pravilu, najzanimljiviji istraživačima. Ali je, sa druge strane, fokus stavljen na analizu četiri geopolitičke koncepcije tradicionalno zainteresovane za Balkan-atlantizam, evroazijstvo, srednjoevropski kontinentalizam i neoosmanizam, objašnjavanje odnosa Srbije sa susednim zemljama i opisivanje geopolitička žarišta na teritoriji Republike Srbije, sa pregršt raznih informacija, procena i ilustrativnih primera, zbog čega će knjiga verovatno postati interesantnija široj čitalačkoj publici.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Geopolitika , Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 3. izdanje, 2015; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 1028 str.; 978-86-519-2319-0;