knjizara.com
Geometrija mišljenja

Ratko Božović (autor)

Geometrija mišljenja
rasprodato

Podsticaj za objavljivanje spisa Geometrija mišljenja nastao je posle pokušaja celovitijeg tumačenja fenomena dijaloga. Dijalog, sada i ovde, video sam kao pretpostavku za utemeljenje slobodne i kritičke javnosti. Bila bi to kreativna komunikacija u kojoj bi, umesto isprazne političke retorike i monološkog jednoumlja, prevladavali pluralizam gledišta, kreativna debata i sloboda mišljenja. Kad se razdvoji javno mnjenje od kritičkog mišljenja neizbežno se stvara mogućnost za bahatost vlasti, ali i za poništavanje istine o stvarnosti. To iskustvo

živimo kao aktuelnu neposrednost jer su u nas javne i slobodne debate bukvalno nestale, a dijalog je san iz realnosti i politička utopija.
Ako ne grešim, pored politike, meni se najviše nametalo pitanje kulture u kojoj bi došlo do uspona svih vrednosti koje bi osporavale vladavinu banalnosti, samodovoljnosti, represije i gluposti. Pišući o dijalogu u vreme diktature neumoljive korone pratio me je jedini osećaj slobode i pored toga što su svakodnevica sa pandemijom i odsustvom elementarnih pretpostavki za komunikaciju bile deprimirajuće.

Autor

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija kulture , Sociologija kulture
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Čigoja; 2020; Broširani povez; latinica; 23 cm; 235 str.; 978-86-531-0626-3;